Mimo iż nasze polskie owoce są naprawdę wspaniałe, szybko zaczynamy się nimi nudzić. Standardowe jabłka jadamy przecież od wczesnych czasów swojego dzieciństwa, dlatego gdy po raz kolejny zamierzamy dodać je do upieczonego ciasta czy przygotowanej porannej owsianki, zastanawiamy się, czy przypadkiem nie moglibyśmy ich czymś zastąpić. Dziś do wyboru mamy natomiast tysiące przewspaniałych owoców egzotycznych. Dawniej były one trudno dostępne, jednakże obecnie widujemy je nawet w sieciowych dyskontach, zwykłych supermarketach czy mniejszych osiedlowych sklepikach. Wśród tych bajecznie prezentujących się wyrobów naszym oczom nieraz ukazują się jędrne i przepięknie wyglądające melony. To cudowne owoce, które mogą uzupełnić nasze braki pewnych substancji mineralnych i witamin. Kryją w sobie również spore dawki beta-karotenu, który dba o wygląd naszej skóry, zapewnia jej przyjemny, delikatnie pomarańczowy odcień, a nawet jest w stanie poradzić sobie z łagodnym trądzikiem i innymi problemami typowo skórnymi. A jak jeść melona? Z czym go spożywać i dlaczego tak naprawdę warto to robić?

Co kryje się w melonie?
Podobnie jak nasze tradycyjne polskie jabłka grupę melonów możemy podzielić na kilka najpopularniejszych gatunków. Wśród nich znajdziemy m.in.: odmianę galia, kantalupa lub melony miodowe. Nie przeraźmy się jednak od razu tymi dziwnie wyglądającymi i brzmiącymi nazwami. Nawet jeśli póki co nic nam one nie mówią, możemy po prostu przetestować różne gatunki melonów na zasadzie prób i błędów, przekonując się w taki sposób, który z nich smakuje nam najbardziej. Niezależnie jednak od rodzaju owocu, zawsze będzie on składać się niemalże w całości z samej wody. To dla nas dobry sygnał. Oznacza to bowiem, że melony są niskokaloryczne, dlatego możemy się nimi zajadać bez obaw o swoją sylwetkę. Doskonale zastąpią nam przetworzone i sztuczne słodycze, bo są równie słodkie co one, ale jednak dużo zdrowsze i korzystniejsze dla naszej wagi. Wszystkie melony składają się również z beta-karotenu, który zapewnia im atrakcyjny, pomarańczowy kolor. Kryją w sobie dodatkowo spore ilości likopenu. To jeden z najlepszych przeciwutleniaczy, dbający o nasz wygląd skóry i hamujący procesy starzenia się, zachodzące w naszych organizmach. W melonach nie brakuje również witamin i substancji mineralnych. Większość z nich działa moczopędnie, pozwalając nam na szybkie pozbywanie się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii. Niektórzy uważają również, że melony pielęgnują skórę od środka. Potrafią nawilżyć i odżywić ją od zewnątrz, usuwają większość zmian trądzikowych i łagodzą podrażnienia oraz hamują proces tworzenia się nowych blizn. Jedząc je regularnie, możemy też dostrzec spore zmiany w swoim stanie psychicznym. Liczne badania potwierdziły bowiem uspokajające działanie tych pomarańczowych owoców. Jeśli więc ostatnio czujemy się zestresowani i mamy na swojej głowie coraz więcej obowiązków – koniecznie włączmy je do swojej diety. Na pewno nam one nie zaszkodzą, a mogą tylko i wyłącznie pomóc.

Jak jeść melona?
Mimo iż większość warzyw i owoców składa się ze sporej ilości witamin i cennych dla naszego organizmu substancji mineralnych, czasem sami doprowadzamy do ich straty. Nieodpowiednia obróbka termiczna usuwa z wartościowych produktów liczne substancje. Jeśli więc chcemy, by nasze melony zachowały cały swój zdrowotny i upiększający potencjał, koniecznie właściwie je przechowujmy. Nie dopuśćmy do tego, by miały one jakikolwiek kontakt z powietrzem. Tuż po przyjściu do domu umieśćmy je w foliowym szczelnym woreczku i mocno zawiążmy, o ile nie zostały one tak zapakowane przez samego producenta. Wybierając te pomarańczowe owoce w sklepie, powinniśmy również od razu sprawdzić ich zapach. Świeży melon zawsze będzie bardzo intensywnie pachnieć. Jeśli kompletnie nie czujemy jego aromatu, najlepiej w ogóle po niego nie sięgajmy – najprawdopodobniej nie jest on już świeży, przez co jego właściwości odżywcze mogą być minimalne.

Skoro wiemy już, jak wybierać owoce egzotyczne w sklepie, prawdopodobnie udało nam się już je kupić. Teraz dowiedzmy się, jak jeść melona. Na samym początku umyjmy dokładnie owoc, usuwając z jego powierzchni wszelkie zabrudzenia. Następnie przekrójmy go na dwie połówki. Przy pomocy małej łyżeczki pozbądźmy się całego nasienia, a później pokrójmy owoc na mniejsze kawałki. Możemy również od razu oderwać go lub odkroić od skorupki, aby łatwiej nam się go jadło. Takie kawałeczki melona umieśćmy w miseczce i traktujmy jak idealną przekąskę do filmów.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here