Kalafior to jedno z ulubionych warzyw wszystkich Polaków. Na pewno bardzo często pojawia się ono w twojej kuchni, bo gdy tylko udajesz się na zakupy spożywcze, nie możesz oprzeć się chęci sięgnięcia po te białe, cudownie wyglądające różyczki. To bardzo dobrze, ponieważ kalafior jest jednym z najzdrowszych warzyw. Zawiera wspaniałe składniki odżywcze, które zadbają o twoje zdrowie i zapewnią ci wspaniały wygląd. Prawdopodobnie nie wiesz nawet o tym, że to niepozorne warzywo wykazuje się nawet działaniem antynowotworowym. Może uchronić cię przed zachorowaniem na różne odmiany nowotworów, a także przed reumatyzmem czy wrzodami. Jego niewątpliwą zaletą jest także niska kaloryczność – w stu gramach tego produktu znajdziesz wyłącznie dwadzieścia trzy kalorie. Tak naprawdę możesz więc objadać się nim zupełnie bezkarnie. Nawet gdyby jakimś cudem udało ci się spożyć cały kilogram tego białego warzywa, w żadnym wypadku nie wpłynęłoby to negatywnie na masę twojego ciała. Jeśli jednak nigdy wcześniej nie tworzyłeś niczego z kalafiora, na pewno zastanawiasz się teraz nad tym, w jaki sposób możesz go przetworzyć. Najpierw poznaj więc pewne podstawy. Dowiedz się, jak ugotować kalafiora, by dopiero potem odkryć dania, które dzięki niemu możesz spokojnie przyrządzić.

Kalafior jest warzywem zasługującym zdecydowanie na medal. Mimo swojej prostoty jego smak i aromat potrafi tak fantastycznie komponować się z przeróżnymi daniami, że nawet totalne beztalencie kulinarne odnajdzie dla niego przynajmniej kilka ciekawych zastosowań. Być może natomiast prawidłowo ugotowany kalafior tak bardzo ci zasmakuje, że będziesz jeść go pod jego czystą postacią. Uzupełnisz go jedynie roztopionym prawdziwym masłem, przysypiesz ulubionymi przyprawami lub zwykłą solą, aby zastąpić nim zupełnie niezdrowe przekąski i nie dać się ochocie na zjedzenie czegoś słodkiego lub mało wartościowego. Jeżeli natomiast znudzisz się jego prostym i nie do końca wyrazistym smakiem, stworzysz z niego fantastyczne potrawy. Wyczarujesz gęste sosy, idealne do różnych gatunków mięs, ugotujesz zdrowe zupki i kremy, a nawet przygotujesz wegańskie lub wegetariańskie zapiekanki. Zanim jednak przejdziesz do tych dalszych etapów gotowania, musisz poznać sposób na to, jak ugotować kalafior. Nie będzie to na szczęście zadanie wymagające czy czasochłonne. Nawet jeśli masz do dyspozycji wyłącznie kilkadziesiąt minut, bo zaraz musisz wyjść z domu, spokojnie ze wszystkim zdążysz.

Jak ugotować kalafior? Najpierw zajmij się przygotowaniem swojego warzywa. Wyciągnij je z foliowego woreczka lub reklamówki i umieść pod bieżącą wodą. Wcześniej musisz tylko obrać różyczki z listków – nie będą ci one do niczego potrzebne, dlatego od razu możesz je wyrzucić. Kalafior płucz pod bieżącą wodą, przecierając jego powierzchnię dłonią i pozbywając się w ten sposób znajdujących się na nim zanieczyszczeń. Jeżeli tylko dostrzeżesz w nim jakieś nieciekawie wyglądające kawałki, od razu możesz je odciąć i wyrzucić. Następnie przygotuj sobie garnek. Wlej do niego trzy litry zimnej wody, wsyp trzy łyżeczki zwykłej soli spożywczej i dodaj półtora łyżeczki cukru. Poczekaj, aż woda zacznie się gotować i umieść we wrzątku całego kalafiora. Powinien mieć on stał kontakt z powietrzem, dlatego garnka nie musisz niczym przykrywać. Po upływie piętnastu minut sprawdź, czy twoje warzywo jest już miękkie. Spróbuj wbić w nie widelec – jeżeli wchodzi gładko, możesz wylać z garnka całą wodę i podać kalafiora na talerzu lub odłożyć go na bok i wykorzystać do przygotowania całego dania.

A jak ugotować kalafior w różyczkach? Na samym początku musisz postąpić dokładnie tak samo jak w przypadku gotowania warzywa w całości. Myjesz je pod bieżącą zimną wodą, odcinasz kiepsko wyglądające kawałki, wyrzucasz do śmieci wszystkie listki i przygotowujesz sobie garnek z wodą. Musisz oczywiście podzielić także kalafiora na różyczki – staraj się to zrobić tak, aby miały one podobną wielkość i niemalże identyczne kształty. Następnie do garnka z wodą, solą i cukrem wrzucasz odkrojone kawałki kalafiora. W tym przypadku naczynia także nie musisz przykrywać. Jako że różyczki są mniejsze, nie muszą się gotować aż tak długo – przytrzymaj je we wrzątku przez około dziesięć minut i sprawdź po tym czasie, czy są już miękkie. Jeśli tak, możesz je przecedzić i umieścić w półmisku. Nie masz ochoty na dalsze gotowanie? Dodaj do swojego kalafiora łyżkę masła, posyp go solą i delikatnie obsyp bułką tartą. W takiej postaci na pewno ci zasmakuje – podobnie zresztą jak całej twojej rodzinie.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here