Lewiatan gazetki, czyli obiadowe inspiracje

0
902

Nie wiesz, co przygotować na obiad? Mięso, ziemniaki i surówka już Ci się znudziły? Przychodzimy więc z pomocą! W poniższym wpisie prezentujemy 3 przepisy, dzięki którym urozmaicisz swój obiadowy jadłospis. Lewiatan gazetka promocyjna to miejsce, w którym znajdziesz wiele produktów niezbędnych do przygotowania dań z tego artykułu. Sprawdź koniecznie!

Naleśniki po bolońsku

Składniki:

  • cebula – 1 sztuka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • seler naciowy – 1 łodyga,
  • boczek wędzony lub parzony – 125 g,
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe – 350 g,
  • bulion – 2 szklanki,
  • przecier pomidorowy – 1 szklanka,
  • suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • mąka – 2 łyżki,
  • masło – 2 łyżki,
  • mleko – 300 ml.

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy 8 sztuk naleśników według sprawdzonego przepisu. Następnie, na dużej patelni smażymy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz cienko pokrojone łodygi selera. Chwilę razem podsmażamy, często mieszając. Wrzucamy pokrojony boczek i co chwilę mieszając smażymy przez około 5 minut. Zwiększamy ogień i dodajemy mięso mielone. Dokładnie obsmażamy je z każdej strony, przez około 10 minut. Wlewamy gorący bulion, mieszamy, a następnie doprawiamy pieprzem oraz solą. Przykrywamy i gotujemy przez około 40 minut. Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy oraz oregano, mieszamy i gotujemy do chwili odparowania płynu. Na osobną patelnię wsypujemy mąkę i podgrzewamy. Smażymy przez około 2 minuty mieszając drewnianą łyżką. Dodać masło i roztopić, wymieszać i zagotować. Następnie stopniowo wlewamy mleko cały czas energicznie mieszając rózgą aż sos będzie gładki. Doprawiamy solą i zagotowujemy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Naleśniki smarujemy nadzieniem mięsnym, zawijamy w ruloniki, a następnie układamy w natłuszczonej formie. Polewamy beszamelem i zapiekamy przez 25 minut.

Kurczak w sosie pomidorowym z ciecierzycą i mozzarellą

Składniki:

  • pojedynczy filet z kurczaka – 2 sztuki,
  • przyprawa gyros – 1,5 łyżki,
  • suszona szynka dojrzewająca – 150 g,
  • pomidory krojone – 1 puszka (400g),
  • ciecierzyca – ½ puszki,
  • mozzarella – 1 kulka,
  • makaron pełnoziarnisty – 200 g.

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka oczyszczamy z błonek i kostek. Każdy z nich kroimy na 3 części, a następnie delikatnie rozbijamy. Mięso obtaczamy w przyprawie gyros, a następnie w 1 łyżce oliwy. Każdy kawałek mięsa zawijamy w plaster szynki. Rozgrzewamy dużą patelnię, na której rozpuszczamy 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy. Na rozgrzany tłuszcz wkładamy filety i smażymy je przez około 3 minuty z każdej strony. Dodajemy pomidory z puszki i zagotowujemy. Wrzucamy odcedzoną ciecierzycę i gotujemy przez około 5 minut. Kulkę mozzarelli dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie układamy je na filetach i całość gotujemy jeszcze przez około minutę. Posypujemy zieleniną, podajemy z makaronem.

Łopatka pieczona w winie z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • łopatka wieprzowa – 1 kg,
  • suszone oregano – 1 łyżeczka,
  • mielona słodka papryka – 1 łyżeczka,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • oliwa – 2 łyżki,
  • białe wytrawne wino – 150 ml,
  • sok z pieczenia mięsa – 150 ml,
  • śmietana 18% – 150 ml,
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki,
  • musztarda – łyżeczka,
  • suszone pomidory – kilka sztuk,
  • posiekana natka – 1 łyżka,
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 150 stopni Celsjusza. Mięso opłukujemy w zimnej wodzie i obkrajamy nadmiar tłuszczu. Nacieramy startym czosnkiem i oliwą, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia wlewamy wino, wkładamy mięso i pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny. Po tym czasie, do rondelka wlewamy soki z pieczeni, dodajemy śmietankę, koncentrat, musztardę, posiekane suszone pomidory, natkę oraz oregano. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody. Wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Mięso kroimy na plastry i polewamy sosem. Gotowe!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here