Nie możesz poświęcić zbyt wiele czasu na gotowanie? To wcale nie znaczy, że musisz zrezygnować ze smacznych i zdrowych obiadów! Dziś prezentujemy trzy przepisy z łososiem w roli głównej, które są proste w wykonaniu i nie wymagają spędzenia wielu godzin w kuchni, a co najważniejsze – są po prosu pyszne!
Warzywne naleśniki z łososiem
Do przyrządzenia 2 porcji będą Ci potrzebne:
- 500 g mąki,
- 2 jajka,
- 4 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- ½ selera,
- Masło do smażenia,
- Do podania: 400 g wędzonego łososia, szczypiorek, kwaśna śmietana, cytryna.
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce, dopraw solą i pozostaw na chwilę na durszlaku, aby odsączyć nadmiar soku. W misce wymieszaj jaja z mąką i dodaj rozdrobnione warzywa. Z tak powstałej masy uda się przyrządzić 4 duże naleśniki. Smaż je na rozgrzanej patelni natłuszczonej masłem, na niewielkim ogniu, ok. 5 min z każdej strony. Gotowe placki podawaj z wędzonym łososiem, kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i ćwiartką cytryny.
Prawda, że proste?
Faszerowane awokado
To lekkie danie, idealne na szybki obiad w upalne dni. Przygotuj:
- 1 dojrzałe awokado,
- Kilka truskawek,
- 2 łyżki sera feta,
- 6 plastrów łososia wędzonego na zimno,
- Po 1 łyżeczce: różowego pieprzu, kremu z octu balsamicznego, musztardy, posiekanej mięty.
Przygotuj farsz: rozdrobnij ser feta, posiekaj truskawki i połowę łososia, wymieszaj je razem z przyprawami i rozdrobnioną miętą. Tak przygotowaną masą wypełnij połówki awokado. Całość umieść w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i zapiekaj przez ok. 10 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmij na moment danie i udekoruj je pozostałym łososiem, a następnie podgrzewaj w piecu przez jeszcze 2 minuty.
To wszystko – wyśmienita przekąska gotowa!
Rigatoni z łososiem, szpinakiem i śmietaną
Ekstremalnie prosty w przyrządzeniu łosoś na obiad, kolaję lub drugie śniadanie. To po prostu danie uniwersalne, a do tego wymagające tylko kilku składników. Oto one:
- 200 g makaronu rigatoni,
- 2 porcje łososia MOWI wędzonego na gorąco,
- 1 szalotka,
- 200 ml śmietany 36%,
- 50 ml białego wina,
- Szpinak,
- Odrobina masła do smażenia.
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę, podsmaż na maśle. Następnie dodaj do niej i odparuj wino. Teraz pora na dodatek śmietany. Gdy zacznie się gotować, pora dodać rozdrobnionego łososia, a następnie – umyty szpinak. Na koniec wyłóż do naczynia odcedzony makaron. Wymieszaj dokładnie składniki i… to wszystko! Smacznego!
Więcej pomysłów na smaczne i zdrowe potrawy najdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/. Wypróbuj je koniecznie!