Pomidory suszone w oleju

Pomidory suszone w oleju to smakowity przysmak z Toskanii. Świetnie sprawdzą się w sosach do makaronu, zapiekankach, na pizzy czy też jako dodatek do dań mięsnych. Bardzo dobrze będą też smakować z serami. Nie wszyscy wiedzą, że suszone pomidory są bogate w składniki odżywcze – mają ich więcej niż pomidory surowe. Co warto o nich wiedzieć oraz jakie cenne właściwości posiadają?

Suszone pomidory w oleju – co warto wiedzieć?

Historia suszonych pomidorów sięga do XIX wieku. W położonej we Włoszech Toskanii, rolnicy uznali, że nawet w zimę chcą korzystać z dobrodziejstw pomidorów. Dlatego postanowili ususzyć pomidory, aby móc spożywać je nawet w chłodnych miesiącach oraz cieszyć się ich niepowtarzalnym smakiem. Toskania obecnie słynie z małych miasteczek, gdzie można zobaczyć wiele linek z tym warzywem suszonym na słońcu. Kiedy pomidory zostały już ususzone, często zalewano je oliwą, a także dodawano różnego rodzaju zioła i inne produkty. Obecnie pomidory suszone w oleju to już klasyka. Popularne są na całym świecie ze względu na niesamowicie wyrazisty smak, pasujący do wielu potraw. Na sklepowych półkach można spotkać je pod wieloma formami. Warto dobrze przeczytać skład, aby wybrać te najlepsze. Przed zakupem należy zwrócić uwagę, czy pomidory suszone w oleju w składzie nie mają np. cukru czy syntetyków. Są to zbędne dodatki, które nie poprawią smaku, a tylko sprawią, że produkt będzie mniej zdrowy.

Magiczna moc suszonych pomidorów w oleju

Jakie są właściwości pomidorów suszonych w oleju? Okazuje się, że mają wiele cennych składników odżywczych. Przede wszystkim warto wspomnieć o najcenniejszym składniku. Obecny w dużych ilościach w pomidorach likopen to organiczny związek chemiczny, należący do grupy karotenoidów. Występuje on w czerwonych owocach i odpowiada za ich barwę. Ma szczególną moc – neutralizuje wolne rodniki, tym samym hamując procesy starzenia się zachodzące w organizmie. Zmniejsza też ryzyko zachorowania na nowotwór, obniża cholesterol oraz poprawia funkcjonowanie układu krążenia. Te właściwości zostały przebadane naukowo. Po spożyciu pomidorów, szczególnie tych suszonych, stężenie likopenu we krwi znacznie się zwiększa. Na tym jednak cudowne właściwości pomidorów suszonych w oleju się nie kończą. Są one źródłem błonnika, mają dużo cynku, kwasu foliowego oraz magnezu. Obficie występują w nich również witaminy A, E, C, D oraz B2 i B6. Dużo składników lepiej wchłania się w obecności tłuszczu, dlatego pomidory suszone w oleju to idealna kompozycja dla naszego zdrowia.

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here