Swojskie smaki ze Wschodu

Z czym kojarzy się swojskość, dom i radość? Oczywiście z dobrym jedzeniem. Dla wielu osób to jedna ze składowych bezpieczeństwa i poczucia przynależności. Dlatego tak ważne miejsce w naszym życiu zajmują znane smaki, które pamięta się z dzieciństwa i stron rodzinnych. Każdy kraj, region, a czasem nawet konkretna rodzina ma swoje własne tradycyjne potrawy, których przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Dziś, gdy można swobodnie podróżować, a świat skurczył się, a towary płyną przez granice w zasadzie bez ograniczeń, możemy łatwo kosztować swojskich wyrobów i produktów z całego świata. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, jak wspaniałe, swojskie smaki znaleźć można za naszą wschodnią granicą.

Kuchnia ukraińska — prostota i smak

Kuchnia ukraińska jest w wielu aspektach podobna do polskiej. Bliskie sąsiedztwo, wielowiekowa wspólna historia sprawiły, że wiele potraw jest dziś znanych po obydwu stronach granicy. Pierwszą, która przychodzi na myśl w takich wypadkach, są pierogi, które kochają zarówno Polacy, jak i Ukraińcy. Ukraińskie pierogi różnią się często nadzieniem, ale w ogólnym rozrachunku to potrawa, która jak żadna inna kojarzy się z obydwoma krajami.

Na ukraińską kuchnię wpływ miało wielowiekowe krzyżowanie się na tych terenach różnych kultur i tradycji. Widać to w sporym udziale smaków pochodzących z kuchni tatarskiej, rosyjskiej, żydowskiej, ormiańskiej, ale i polskiej czy austriackiej lub mówiąc inaczej –  galicyjskiej. Smakiem kojarzącym się z ulicami ukraińskich miast są czebureki (czibureki) – pieczone w głębokim oleju pierogi nadziewane przede wszystkim mięsem, a wywodzące się z kuchni tatarskiej. Z kolei proste, ale pożywne składniki tworzą znany kozacki kulisz, czyli jednogarnkową potrawę na bazie zbóż, kaszy, boczku i słoniny oraz warzyw.

Proste, dostępne składniki to jeden z wyróżników kuchni ukraińskiej. Tradycyjne dania wywodzą się często z dań pasterskich jak banosz, czyli kasza kukurydziana gotowana ze śmietaną i posypana bryndzą oraz skwarkami. A jeśli skwarki i mówiąc szerzej tłuszcz, to nie sposób zapomnieć o ukraińskiej słoninie. Sało to nieodzowny element ukraińskich dań, bez którego ciężko wyobrazić sobie dobry barszcz, kulisz, banosz i wiele innych. Słoninę je się także do chleba często jako zagryzkę do alkoholu.

Lokalne — najlepsze

Dziś, gdy kuchnie różnych krajów mieszają się ze sobą, a chcąc zjeść danie nawet z odległego zakątka Ziemi, wystarczy znaleźć odpowiednią restaurację, można powiedzieć, że mamy cały świat na widelcu. Wiele dań i produktów dawniej niedostępnych można bez przeszkód kupić w sklepach. Mając ochotę na swojskie przysmaki z innych regionów czy państw, warto sięgać po oryginały, a nie zastępniki. Mnóstwo produktów dostępnych jest w sprzedaży online. Sklepy tajski, turecki, grecki, włoski czy sklep wschodni to miejsca, gdzie sprowadzane są produkty oryginalne, które mają niepowtarzalny smak i pozwalają na chwilę poczuć swojską atmosferę dalekich zakątków.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here