Czego warto spróbować z nowości gastronomicznych?

0
1213

Każdy, kto pamięta jak wyglądał rynek gastronomiczny jeszcze kilka lat temu, obserwuje zmieniającą się rzeczywistość często z niedowierzaniem. Nawet dziesięć lat temu sytuacja wyglądała znacznie gorzej niż teraz. Nie wspominając o latach dziewięćdziesiątych, czy nawet początkach nowego tysiąclecia. Całe szczęście, że obecnie możemy spróbować wiele najróżniejszych potraw, pochodzących często z wyjątkowych, egzotycznych miejsc. To samo tyczy się alkoholi, deserów czy przekąsek. Jakie zmiany zaszły w ostatnich latach na rynku gastronomicznym i czego warto obecnie spróbować? Czy kuchnia molekularna stanie się niedługo standardem?

Restauracje serwujące kuchnię orientalną, egzotyczną

I nie mówimy tutaj o “chińczykach”, gdzie kurczak w pięciu smakach nie ma smaku w ogóle, nawet drobiu. Chodzi nam o porządne, ciekawe miejsca, gdzie gotują ludzie świadomi, a jakość składników jest wysoka. W takich miejscach szanuje się gości, produkt i całą filozofię z tym związaną. Jeśli lubimy doświadczać czegoś nowego, warto wybrać się do takiej knajpki, która zaserwuje nam kuchnię z Tajlandii, Izraela, Iranu czy Japonii, ale zrobi to dobrze i na wysokim poziomie.

Aplikacje mobilne

Nie ma co kryć tego, że zmieniły one całe nasze życie, nie tylko tę jego część, która kręci się wokół jedzenia. Obecnie każdy ma smartfona i korzysta z niego nader chętnie. Nowoczesne technologie przyniosły nam rozwiązania, dzięki którym na kliknięcie mamy możliwości takie, jakie jeszcze kilka lat temu się nam nie śniły. Tyczy się to także jedzenia. Pamiętacie czasy, w których trzeba było mieć np. ulotkę danej pizzerii, żeby złożyć zamówienie? Dziś wystarczy, że ściągniesz odpowiednią apkę, wpiszesz adres, a po chwili jesteś w stanie wybrać spośród kilkudziesięciu ofert. Co prawda niektóre restauracje, szczególnie te “z wyższej półki” nie sprzedają na wynos. Nie ma się jednak co dziwić. Jeśli płacimy za danie nawet powyżej kilkuset złotych, nie smakowałoby ono dobrze zamknięte w styropianie. Kuchnia molekularna z pewnością nie nadaje się do tego, by przewoził ją sympatyczny pan na rowerze.

Ciekawe bary, puby, pijalnie

Mordownie, które kiedyś groziły tym, że można było stracić zęby, a nawet coś cenniejszego nadal znajdują się w każdym mieście. Klientela tego typu lokali pozostanie im wierna. Na szczęście pozostali znajdą alternatywę. Obecnie w każdym większym mieście, a często nawet w mniejszych miejscowościach powstają bary i puby, które zachwycają asortymentem, obsługą i wystrojem. Nie jesteśmy już więcej skazani na picie podłego piwa czy taniej wódki. Smakosz piwa znajdzie pub, w którym sprzedają najlepsze krafty i wszelkie rodzaju pale ale, ipy, pochodzące z najciekawszych browarów z całego świata. Koneserzy win z pewnością odnajdą swoją ulubioną winiarnię, a wszyscy z nas, którzy szukają ciekawych smaków, mogą wybrać się do lokalu serwującego koktajle czy drinki, których smak i wygląd oszałamiają. Kuchnia molekularna także dotarła do barów i można wypić coś, co wcale już nie przypomina klasycznego mojito.

Kuchnia molekularna

Wspomniana już kilka razy, jest idealnym pomysłem dla każdego, kto szuka niebanalnych rozwiązań i oryginalności. Połączenie wiedzy z zakresu chemii i fizyki, najlepszych składników oraz umiejętności daje niepowtarzalny efekt. Ten typ gastronomii wymaga zarówno od kucharzy, obsługi jak i gości zupełnie innego spojrzenia na jedzenie. Ale z pewnością warto spróbować tego, co kuchnia molekularna ma do zaoferowania.Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej na ten temat, polecamy sprawdzić stronę thefood.pl. Znajdziecie tam wszelkie informacje i ciekawe oferty.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here