Czekolada – historia, produkty i ciekawostki

Czekolada jest przysmakiem, któremu trudno odmówić. Nie trzeba być wcale wielkim łasuchem by sięgnąć czasem po czekoladowe cukierki, praliny czy ciasta. To właśnie smak i zapach czekolady urzekają najczęściej każdego z nas. Przyjrzyjmy się zatem bliżej temu wspaniałemu produktowi, który ma bardzo długą i ciekawą historię.

Kiedy powstała czekolada? I inne ciekawostki historyczne

Czekolada pojawiła się na stałe w naszym menu dopiero w XIX wieku. Jednak niech nikogo nie zmyli ten fakt, gdyż tak naprawdę ziarna kakaowca, a następnie napoje kakaowe spożywane były przez ludzi już wiele lat wcześniej. Otóż nasiona kakaowca wykorzystywane były już przez starożytnych Majów, którzy spożywali je zalane gorącą wodą. W ten sposób uzyskiwali gorzki płyn. Także Aztekowie raczyli się takim napojem wraz z różnymi dodatkami. W Europie ziarna kakaowca pojawiły się za sprawą Krzysztofa Kolumba, który przywiózł je z Ameryki. Jednak dopiero w XVII wieku zaczęto je wykorzystywać na szerszą skalę spożywając razem z wodą i cukrem. Czekolada taką jaką znamy dzisiaj pojawiła się po raz pierwszy w XIX wieku w postaci pierwszej tabliczki. Od tamtej pory spożywana była jako pitna czekolada, a także twarda w tabliczkach, a co raz więcej firm rozpoczęło jej produkcję.

Skład i wartości odżywcze

Dlaczego czekolada uznawana jest za cenny produkt? Wszystko to zawdzięczać można składowi czekolady, gdyż wchodzi w niego duża ilość wartościowych substancji. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na liczne składniki mineralne takie jak magnez, potas, wapń, a także cynk i wiele innych. Oczywiście im lepszej jakości czekolada tym takich składników jest więcej. Gorzka czekolada posiada dodatkowo bardzo niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii choć ogólnie czekolada jest produktem raczej wysokokalorycznym. Bardzo ciekawe jest to, że czekolada zawiera także takie składniki, które pozwalają hamować rozwój niektórych rodzajów nowotworu czy też pomagają usuwać nadmiar złego cholesterolu z organizmu.

Czekolada czekoladzie nie równa

Oczywiście należy pamiętać, że nie każda czekolada jest wartościowa i dobra. Wynika to przede wszystkim z jej składu i typu. Otóż im więcej zawartych jest w czekoladzie ziaren kakao tym lepsza jakość produktu. To właśnie takie czekolady zawierają najwięcej magnezu, pozytywnych tłuszczy czy też potasu. Dodatkowo są one najmniej kaloryczne natomiast dostarczają więcej potrzebnych składników. Zawsze warto, więc zwracać uwagę na skład czekolady, a najlepiej jest wybierać te, które powstały z jak największej ilości ziaren. Oczywiście nic złego się nie stanie jeżeli zjemy mniej doskonałą jakościowo czekoladę, ale lepiej takich produktów po prostu unikać. Liczne firmy produkują bowiem czekolady, które w swoim składzie mają zawartość kakao, a większość sztucznych dodatków i barwników. Stąd też ich jakość jest licha, a wartości odżywcze znikome. Takie produkty dostarczają jedynie pustych kalorii.

Rodzaje czekolady

Na światowym rynku spożywczym dostępnych jest bardzo wiele gatunków i rodzajów czekolady. Niektóre kraje takie jak Belgia, Niemcy czy też inne są znane ze swoich wspaniałych czekoladowych wyrobów. Oczywiście nasze krajowe czekoladki także są wspaniałe. Wśród rodzajów czekolad można wyróżnić przede wszystkim:

  • gorzkie
  • mleczne
  • deserowe
  • z dodatkami

Te ostatnie posiadać mogą dodatek różnych składników takich jak orzechy, bakalie, masy, owoce i inne. W przypadku cukierków czekoladowych często spotkać można się z różnymi musami i likierami, a także wieloma innymi nadzieniami. Najlepsza czekolada to oczywiście gorzka, która zawiera przynajmniej 70% kakaa w składzie. Zaraz po niej jest czekolada deserowa, która ma go, aż przynajmniej 50%. Na końcu jest czekolada mleczna, która nie przekracza 50% zawartości kakao. Taka czekolada nie jest oczywiście zła, ale im więcej w niej miazgi kakaowej tym lepiej. Różne czekolady z dodatkiem orzechów, bakalii czy owoców mogą być zarówno gorzkie jak i deserowe oraz mleczne.

Czekoladowy świat nie ma ograniczeń – zakupy online

Na całym świecie powstają różne rodzaje czekolady, a także wyrobów pochodnych. Stąd też zarówno w naszym kraju jak i w innych spożywa się wiele takich produktów. Dzięki dostępności do sieci zakup słodyczy z tej kategorii jest niezwykle prosty. A to oznacza, że przeciętny Polak może z powodzeniem skosztować ulubionej czekolady z Czech, Niemiec czy nawet odległej Japonii. Jest to bardzo fajne doświadczenie, a dzięki szybkim i bezpiecznym zakupom online już po krótkim czasie można rozkoszować się smakiem bardziej egzotycznych czy też po prostu ulubionych produktów.

Wpływ czekolady na organizm

Większość z nas kojarzy chyba fakt, że czekolada wpływa na organizm ludzki pozytywnie, dlatego też utarło się powiedzenie, że jest ona jak hormon szczęścia. W składzie czekolad znaleźć można bowiem takie składniki, które odpowiadają za produkcję endorfin. Stąd też poprawia ona nastrój, a także łagodzi ból. Czasami działa ona także pobudzająco dzięki zawartej w składzie gorzkiej czekolady kofeinie. Zatem czekolada jest nie tylko pyszna, ale i odżywcza, a do tego potrafi znacznie poprawić samopoczucie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here