Jak przygotować zdrowe kanapki do pracy

Chcesz cieszyć się doskonałym zdrowiem na co dzień? Odpowiednio przygotowane kanapki zapewnią Ci energię na wiele godzin pracy, a jednocześnie zachwycą Cię pysznym smakiem. Sprawdź, jak skomponować pełnowartościowe śniadanie w kilka minut. To naprawdę proste

Zdrowe pieczywo to podstawa

O wyborze pieczywa nigdy nie powinien decydować przypadek. Pamiętaj, że w sklepach znajdziesz zarówno bardzo kaloryczne wyroby, jak i te, które charakteryzują się prozdrowotnymi właściwościami. Najlepiej wybrać chleb lub bułki z mąki pełnoziarnistej. Produkt ten stanowi źródło białka pokarmowego, magnezu oraz witamin z grupy B. Ponadto pieczywo ciemne jest dużo bardziej sycące.

Jeżeli jesteś na etapie redukcji tkanki tłuszczowej, wybieraj kanapki do pracy https://dietly.pl/blog/zdrowe-kanapki-na-diecie  złożone z jednej kromki. Dzięki temu ograniczysz liczbę spożywanych kalorii, a jednocześnie łatwiej będzie Ci zjeść większą ilość warzyw. Pamiętaj również, aby czytać składy pieczywa. Zdarza się, że piekarnie dodają do białych chlebów barwnik (np. karmel). Wówczas chleb w ciemnym kolorze wcale nie jest lepszą propozycją. Aby przygotować zdrowe kanapki, wybieraj pełnoziarniste i sprawdzone produkty.

Czym posmarować kanapki do pracy?

Jeśli najczęściej smarujesz kanapki masłem, czas to zmienić. Możesz z powodzeniem wybrać zdrowsze źródło tłuszczu, a jednocześnie wzbogacić smak śniadania. Wystarczy delikatnie skropić kromkę chleba oliwą z oliwek lub sięgnąć po pastę warzywną – hummus lub guacamole sprawdzą się doskonale. Natomiast unikać należy majonezu, który dostarcza nienasycone kwasy tłuszczowe i jest bardzo kaloryczny.

Zauważasz, że jedna łyżeczka majonezu zawiera ponad 100 kalorii. Natomiast taka sama ilość hummusu to zaledwie ok. 30 kalorii. To pokazuje, jak ważna jest zmiana nawyków żywieniowych. Pamiętaj również, że pasty na kanapki możesz przygotowywać samemu. Wystarczy zblendować kawałki cebuli, fasolę, suszone pomidory i płatki migdałowe. Jeśli mieszanka będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę oleju z pomidorów. To tylko jeden spośród wielu przepisów, gdyż w kuchni ogranicza Cię jedynie wyobraźnia.

Źródła białka i warzywa

Skoro wiesz już, jak wybrać pieczywo i czym posmarować kanapki, pora sięgnąć po zdrowe źródło białka. Najlepiej jeść różnorodnie i każdego dnia przygotowywać inne śniadanie. Doskonałą propozycją będzie twaróg ze szczypiorkiem, chuda szynka czy wędzona makrela. Idealnym źródłem białka są również jajka. Natomiast przy diecie redukcyjnej należy ograniczyć ilość kwasów tłuszczowych, a te znajdują się w tłustych wędlinach, boczku, pasztecie czy serach żółtych.

Nie zapominaj, aby kanapki do pracy zawsze wzbogacać warzywami. W ten sposób śniadanie będzie pełne witamin, a jednocześnie nabierze jeszcze lepszego smaku. Papryka czerwona, rzodkiewka i sałata stanowią bogate źródło witaminy C oraz kwasu foliowego. Doskonale sprawdzą się również pomidory, liście szpinaku czy ogórki. Idealnym rozwiązaniem będzie wybór warzyw z własnego ogródka. Dzięki temu zawsze będziesz wiedzieć, co jesz.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here