Naturalny sok to produkt, który zawiera sto procent owocowego wsadu. Nie znajdziemy w nim sztucznych barwników oraz szkodliwych konserwantów. Taki sok konserwowany jest też w naturalny, nieszkodzący zdrowiu sposób. No ale jak przebiega jego produkcja? W czym tkwi tajemnica?
Sok NFC – na czym to polega?
Zdrowy, naturalny sok najczęściej będzie miał na etykiecie określenie „NFC” Oznacza ono specjalny rodzaj tłoczenia, nie z koncentratu. Termin „NFC” pochodzi bowiem od angielskiego „not from concentrate”. W pewnym sensie tłoczenie soku następuje w zupełnie… domowy sposób. Owoce po prostu wyciska się na zimno. W taki sposób bowiem kiedyś produkowało się soki. Zresztą do dzisiaj metoda ta wykorzystywana jest przez gospodynie domowe – zarówno na wsiach, jak i w miastach. Tłoczenie w taki sposób powoduje, że sok może być przechowywany nieco dłużej. Nie jest to jednak standardowa w produkcji masowej, szkodliwa pasteryzacja.
Naturalny sok tłoczony a napój z zagęszczonego soku
Metoda NFC bazuje zatem na tłoczeniu soku na zimno. Wykorzystuje się do tego wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowane owoce. Zupełnie inaczej produkuje się natomiast napoje z zagęszczonego soku. W tym przypadku owoce są najpierw wytłaczane. Oczywiście nie na zimno, a na gorąco – przy zastosowaniu pasteryzacji. Potem, do powstałego produktu, dodaje się różne substancje pomocnicze, które wspierają proces klarowania soku. Najczęściej wykorzystuje się do tego żelatynę, więc nad taki sok powinni uważać weganie i wegetarianie. Oczywiście gotowy produkt przetrwa dłużej, niż sok tłoczony metodą NFC. Należy jednak podkreślić, że zawiera on dużo mniej prozdrowotnych składników. Większość witamin i minerałów zostaje bowiem zneutralizowana w procesie tłoczenia na gorąco – pasteryzacji.
Korzyści, wynikające z metody NFC
Naturalny sok, tłoczony na zimno przy użyciu metody NFC, dostarczy naszemu organizmowi wielu cennych składników i minerałów. Taki sok może być jedną z zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców dziennie. Co istotne, dzięki metodzie NFC sok nie traci ani cennych składników, ani wyjątkowego smaku i aromatu. Właśnie dlatego nie musi być wspierany żadnymi dodatkowymi ulepszaczami. W umiarkowanych ilościach naturalny sok dopuszczalny jest nawet dla osób, walczących z cukrzycą. Znajdziemy w nich bowiem dużo mniejszą dawkę cukru, niż w innych sokach i napojach. Dodatkowo będą to cukry proste, które są łatwiej przyswajalne dla naszego organizmu. Szukając naturalnego soku na półkach sklepowych, warto więc szukać oznaczenia „NFC”.