Jak powstają żelki Haribo?

Haribo to marka nie tylko doskonale znana w naszym kraju, ale również na całym świecie. Miliony osób, gdy decydują się na zakup żelków, stawiają właśnie na nią. Znakomity smak czy doskonały pomysł na reklamę – to tylko dwa z licznych elementów, które składają się na ten międzynarodowy sukces. Jak jednak produkowane są żelki Haribo? Zainteresowanych zapraszamy do dalszej części naszego artykułu!

Początkiem procesu produkcji żelków Haribo zawsze jest zaprojektowanie ich wyglądu. Na początku projekt znajduje się oczywiście na kartce papieru, jednak następnie jest on skanowany do komputera. Z pierwotnego rysunku generowany jest projekt 3D, który następnie wykonywany jest w postaci odlewu z gipsu. Model stworzony za pomocą frezarki to oczywiście nieostateczna wersja danego żelka. Są one następnie ręcznie dopracowywany, tworzenie wszystkich detali czy drobnych modyfikacji jest możliwe właśnie z powodu wykonania modelu z gipsu.

Kiedy model zostanie odpowiednio dopracowany oraz oczywiście zaakceptowany, następnie jest on wzorem, który wykorzystywany jest w matrycach, za pomocą których powstają właściwe żelki Haribo.

Ze względu na ich olbrzymią popularność oraz mnogość rynków, na których się znajdują, konieczna jest duża liczba nowości. Proces, który przed chwilą opisaliśmy, tyczy się nawet kilkunastu nowych rodzajów żelków rocznie, które pojawiają się na całym świecie w tym czasie.

Składniki i proporcje

Nie każdy zdaje sobie sprawę z faktu, ale Haribo nie podaje do wiadomości dokładnych proporcji składników, które są wykorzystywane podczas produkcji ich słodyczy. Wynika to oczywiście z faktu, że nie chcą oni, aby konkurencja mogła produkować takie same lub bardzo podobne żelki. Z tego właśnie powodu żelki Haribo cały czas są niedoścignione, jeśli mowa o ich popularności na całym świecie.

Przyglądając się jednak składowi, możemy zauważyć, że pomimo różnic pojawiających się pomiędzy poszczególnymi rodzajami żelków, możemy zauważyć składniki, które pojawiają się regularnie. Są to syrop glukozowy, żelatyna oraz dektoroza. To dzięki nim żelki są takie słodkie, przeźroczyste oraz mają swoją niesamowitą konsystencję.

Tylko najwyższa jakość

Podczas produkcji żelków wykorzystywane są tylko składniki najwyższej jakości, co jest chlubą marki Haribo. W wielu żelkach wykorzystywana jest żelatyna wieprzowa, ale jeżeli tylko chcemy, możemy zdecydować się na żelki, których skład umożliwia spożywanie ich nawet przez wegan. To kolejny powód, dla którego marka Haribo podbija serca kolejnych klientów – nastawia się również na specyficzne wymagania części z nich, umożliwiając to, z czym wcześniej mogli mieć problemy – mowa oczywiście o cieszeniu się wspaniałym smakiem żelków!

Kolejnym aspektem, który warto podkreślić, jest stawianie na składniki, które są coraz zdrowsze. Cukier zastępuje np. fruktoza, w samych żelkach regularnie zwiększa się udział, chociażby, naturalnych soków owocowych. Nie inaczej jest w przypadku kolorów poszczególnych żelków, aby je uzyskać, stosuje się tylko naturalne substancje.

Dalsza część produkcji

Na początku produkcji cześć składników podgrzewana jest do odpowiedniej temperatury, po czym jest ona mieszana, aż do uzyskiwania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodawane są do niej takie składniki jak naturalne aromaty czy barwniki, aż do wymieszania wszystkich z nich i ponownego uzyskania optymalnej konsystencji.

Co ważne, każda pierwsza partia danych żelków produkowana jest ręcznie – wszystko po to, aby dokładnie je sprawdzić i móc na tym etapie produkcji wyeliminować wszystkie potencjalne problemy.

Jeżeli wszystko zostanie zaakceptowane, żelki są oczywiście produkowane przez odpowiednie maszyny. Mieszanka, która powstała wcześniej, jest wtłaczana do form, które zostały również wcześniej wykonane. Kiedy żelki zostaną wypchnięte z formy, przez kilka dni muszą schnąc na specjalnych tacach pokrytych skrobią. Gdy wyschną, są z niej oczyszczane, a sama skrobia, która pozostała, jest ponownie wykorzystywana podczas produkcji żelków.

To jednak jeszcze nie koniec! Żelki Haribo muszą smakować i prezentować się znakomicie, na koniec produkcji są więc pokrywane specjalnym, pszczelim woskiem.

Bezpieczeństwo i nowoczesne technologie

Jak już wspominaliśmy, składy żelków są modyfikowane, aby oferować klientom słodycze zdrowsze i smaczniejsze. Decydując się na żelki Haribo, możemy być pewni, że stawiamy na po prostu bezpieczne słodycze. Nad ich produkcją czuwają specjaliści, a składniki żelków są dokładnie badane w przeznaczonych do tego laboratoriach. Sama marka Haribo posiada certyfikaty, które potwierdzają, że spełniają one liczne standardy, wymagane, chociażby, na terenie Unii Europejskiej.

Żelki Haribo – gdzie ich szukać?

Jeżeli szukasz żelków Haribo, to koniecznie zapoznaj się z ofertą hurtowni internetowej Kuri. Mają oni w swojej ofercie olbrzymią ilość słodyczy tej właśnie marki. Co ważne, wszystkie je znajdziecie w prawdziwie hurtowych cenach, nawet przy relatywnie niewielkich zakupach. Już kilka paczek Waszych ulubionych słodyczy pozwoli Wam na zakup znacznie bardziej opłacalny, niż w skalpach tradycyjnych, nawet uwzględniając koszty dostawy.

Nie czekaj i już dzisiaj zamów swoje ulubione żelki do swojego domu!

Żelki Haribo

[Głosów:4    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here