Niezbędne smakołyki na domowym przyjęciu

O tym, że Polacy lubią świętować nie trzeba nikogo uświadamiać. Organizacja większych imprez w eleganckich restauracjach i luksusowych hotel jest na porządku dziennym, jednakże ostatnimi czasy można zaobserwować nowy trend, jakim jest wyprawianie mniejszych przyjęć poza domem. Dawniej urodziny, rocznice ślubu, czy chrzciny świętowaliśmy wraz z najbliższymi w swoich czterech ścianach, obecnie również przy tego typu imprezach decydujemy się na wynajęcie lokalu.

To bez wątpienia bardzo wygodne rozwiązanie, które pozwala nam na zaoszczędzenie sporej ilości czasu. Organizacje imprezy powierzamy fachowcom, a nasza rola ogranicza się tylko i wyłącznie do podania liczby gości oraz wskazania w menu interesujących nas potraw.

Urządzając przyjęcie w domu

Prawdą jest, że nie każdy jednak może pozwolić sobie na wyprawienie przyjęcia w eleganckim lokalu i spora liczba osób wciąż organizuje imprezy we własnym mieszkaniu, które są równie huczne i udane, jak te poza domem. Grunt to dobra organizacja i stworzenie planu działania, które pomoże nam w przygotowaniu uroczystości. W ferworze przygotowań nie może zabraknąć listy zakupów, która pomoże nam w przygotowaniu pysznych ciast i deserów, staropolskiego rosołu, ziemniaków z kotletem schabowym czy tradycyjnego pasztetu domowego, który podany razem z sosem tatarskim może z powodzeniem skraść serca zaproszonych gości.

Lista niezbędnych zakupów

Istotne jest, aby przed rozpoczęciem przygotować do imprezy sporządzić listę niezbędnych zakupów. Nie może na niej zabraknąć kolorowych napojów oraz win lub mocniejszych trunków – opcjonalnie według uznania, owoców oraz wędlin i serów. Ciasta oraz tradycyjny pasztet domowy możemy zrobić zarówno samodzielnie jak i zamówić u osób zajmujących się ich produkcją. Z pieczeniem ciast każdy powinien sobie dosyć sprawnie poradzić, jednak produkcję tradycyjnego pasztetu domowego najlepiej powierzmy w ręce specjalisty, który zajmuje się tym od lat. Taki pasztet możemy z łatwością zamówić u właścicieli gospodarstw wiejskich hodujących w tych celach właśnie króliki oraz drób i wieprzowinę. Powszechnie mówi się, że tradycyjny pasztet domowy przygotowany z mięsa króliczego należy do najpyszniejszych zatem będzie on stanowił prawdziwy rarytas podczas naszej imprezy i zachwyci podniebienia wszystkich gości. Danie jakim jest tradycyjny pasztet domowy z mięsa króliczego możemy z powodzeniem podawać z ćwikłą, żurawiną, czerwonym barszczem lub sosem tatarskim. Natomiast jeśli chodzi o wino za pomocą którego jeszcze bardziej podkreślimy i wydobędziemy wykwintny smak naszej domowej potrawy to idealnie do pasztetu będzie pasowało białe lub czerwone wino półsłodkie oraz wytrawne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here