Jak dbać o kuchnie gazowe?

Kuchnia gazowa to cały czas popularny wybór zarówno w domu, jak i w punktach gastronomicznych. Niektórzy użytkownicy wprost nie wyobrażają sobie gotowania inaczej niż na prawdziwym ogniu. Nic w tym dziwnego, ponieważ kuchnie gazowe pozwalają uzyskać inny smak potraw niż elektryczne. Nie każdy go wyczuwa, jednakże zwolennicy gazu tak twierdzą.

Bezpieczna i czysta kuchnia gazowa

Jedna z najważniejszych kwestii to bezpieczeństwo. Być może niektóry obawiają się nieszczelności i wycieku gazu, jednakże jeżeli kuchenka jest regularnie sprawdzana przez profesjonalistów oraz podłączana przez uprawnionego gazownika, nie może stać się nic złego.Trzeba tylko o to dbać i nie pozwalać odłączać lub ponownie przyłączać rurki z gazem osobie, która nie posiada specjalnego czujnika.

Pewnych trudności nastręcza dbałość o czystość płyty gazowej. Z tego właśnie względu nieraz w kuchniach wykorzystywane są płyty elektryczne, a kuchnie gazowe zdają się cieszyć mniejszą popularnością. Wystarczy jedynie dbać o to, by zanieczyszczenia z płyty były usuwane regularnie. Ruszt można moczyć w roztworze octu i wody, podobnie kołpaki palników.

Względy ekonomiczne

Kuchnia gazowa kupiona raz to inwestycja na długie lata. Po pierwsze jest ona tańsza od tej indukcyjnej czy ceramicznej, ale także sam gaz jest zdecydowanie tańszy od prądu. Nawet jeżeli gotuje się dużo, na przykład dla licznej rodziny lub robi wiele jedzenia na zapas czy też przetworów na zimę, gaz wyniesie na pewno taniej niż prąd.

Zarówno gaz zasobów miejskiej gazowni, jak i ten z butli nie nadwyręża budżetu. Z tego również względu kuchnie gazowe uznaje się za najbardziej oszczędne wyjście, także w restauracjach i punktach gastronomicznych, gdzie bez przerwy musi opracować wiele kuchenek lub kuchenki z wieloma palnikami, używające dużo gazu.

Jak zadbać o to, by kuchenka służyła latami?

Oczywiście trzeba dbać o samą płytę, jak i piekarnik. To ważne, by czyścić je i nie dopuszczać do zapieczenia się zabrudzeń. Trzeba także unikać zalewania palników kipiącą wodą lub zupą, ponieważ mogą one wtedy nie działać prawidłowo, ponieważ się zatkają.

Jeżeli jest taka możliwość, warto raz na jakiś czas obejrzeć wężyk, czy nie ma skaz czy popękań. Dodatkowo jeszcze raz trzeba zwrócić uwagę na regularne kontrole tego, czy gaz się nie ulatnia.

Kuchnie gazowe znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here