jak szybko rozmrozić rybę

Już wczoraj postanowiłeś, że tym razem przygotujesz na obiad coś zdrowego i wartościowego – dietetyczną rybkę podaną w towarzystwie ciemnego ryżu, ziemniaków i kolorowej sałatki. Oczywiście opowiedziałeś o swoich planach całej swojej rodzinie, a teraz sądzisz, że nie będziesz mógł ich zrealizować, bo zapomniałeś o wyciągnięciu ryby i po powrocie do domu wciąż czeka ona na ciebie w zamrażarce.

Nie musisz jednak wcale na szybko zamawiać pizzy czy decydować się na ugotowanie czegoś zupełnie innego. Dowiedz się po prostu, jak szybko rozmrozić rybę, a na pewno jeszcze wielokrotnie skorzystasz z tych praktycznych technik. To dzięki nim w ciągu zaledwie paru minut przygotujesz swoją rybkę do smażenia lub innej obróbki termicznej!

Powód, przez który zapomniałeś o rozmrożeniu ryby, nie ma tak naprawdę żadnego znaczenia. Nie przejmuj się tym, że nie pomyślałeś o swoim daniu wcześniej, gdy wychodziłeś z pracy. Każdego dnia na pewno jesteś przecież zabiegany i musisz wręcz gonić do swojej firmowej placówki, aby się przypadkiem nie spóźnić i nie nastawiać się na krytykę szefa czy nieprzyjemne uwagi innych współpracowników.

Być może też zupełnie bez żadnego specjalnego powodu zapomniałeś o rozmrożeniu ryby i przypomniałeś sobie o tym fakcie dopiero w momencie, gdy chciałeś zacząć przygotowywać cały obiad dla swojej rodziny. Tak jak już mówiliśmy – powód nie ma tutaj żadnego znaczenia i nie rozdrabniaj się nad nim za bardzo. Możesz bowiem w ekspresowym tempie rozmrozić swoją rybę i zrobić to w taki sposób, który nie doprowadzi do rozpadania się mięsa podczas smażenia czy pieczenia.

Jak szybko rozmrozić rybę?

małe rybki

Jeżeli chcesz ją podać w całości, najpierw wyjmij ją oczywiście z zamrażarki i umieść pod kranem. Przemyj ją pod bieżącą wodą, zmieniając jej temperaturę. Najpierw zastosuj tą zimną, kończąc mycie wodą letnią lub delikatnie ciepłą. Twoja ryba powinna już tutaj zacząć się delikatnie rozmrażać. Jeżeli bardzo zależy ci na czasie, ponów opisany wyżej krok i ponownie przemyj ją pod bieżącą wodą. Możesz też od razu po tej pierwszej kąpieli umieścić ją na większym talerzu i posypać obficie solą.

Być może planujesz przygotować z mięsa pieczoną potrawę. Jeśli tak właśnie jest, w celu szybszego rozmrożenia możesz umieścić je w zimnym piekarniku i zacząć go stopniowo rozgrzewać. Podczas gdy piekarnik będzie zmieniać swoją temperaturę, ryba zacznie się w nim powoli rozmrażać. Jest to metoda bardzo szybka, dzięki której na pewno zaoszczędzisz swój czas.

W nieco inny sposób powinieneś jednak rozmrażać rybę w kawałkach, którą zamierzasz podać pod postacią filetów. W takim przypadku wyjmij ją najpierw z zamrażarki. Jeżeli mięso znajduje się w szczelnym woreczku, powinieneś je w nim pozostawić. Jeżeli opakowanie jest jednak otwarte, umieść rybę w nowym worku foliowym i pozostaw w nim na kilka minut. W tym czasie możesz wyciągnąć sobie większą miskę i wlać do niej ciepłe mleko bądź zwykłą wodę (lepsze będzie jednak mleko).

Umieść w naczyniu rybie filety i poczekaj kilkanaście minut. Namaczanie w ciepłym mleku przyspiesza proces rozmrażania się mięsa, przy okazji zabijając jego charakterystyczny „rybi” aromat. Mleko doskonale zmiękcza także samo mięso i przygotowuje je do dalszych obróbek termicznych. Prawdziwi mistrzowie gotowania zawsze namaczają w nim właśnie rybie mięsko.

łosoś

Jeżeli szukałeś już w Internecie sposobów na to, jak szybko rozmrozić rybę, mogłeś przypadkowo natrafić na takie techniki, które działają, ale za to wpływają negatywnie na samą strukturę lub smak mięsa. Nigdy z nich nie korzystaj! Jeśli ktoś namawia się do umieszczenia ryby w kuchence mikrofalowej, nie powinieneś korzystać z jego rad. Mikrofalówka powinna być wykorzystywana jedynie do podgrzewania gotowych już dań.

Teoretycznie urządzenia tego rodzaju mają również dodatkową opcję rozmrażania potraw, ale nigdy nie działa ona zbyt dobrze. Sprawia, że mięso zaczyna przypominać ciapę, rozwarstwia się i staje się przesadnie miękkie w środku, podczas gdy z wierzchu wciąż występuje na nim warstwa lodu. Ryby nie powinieneś też zalewać samym wrzątkiem. Jeżeli błyskawicznie zmieni ona swoją temperaturę, występujące w niej białko może się ściąć, przez co mięso utraci swoją naturalną sprężystość.

Zawsze najlepiej jednak będzie, gdy rozmrozisz rybę w sposób standardowy. Jeśli planujesz przygotować z niej jakieś danie, dzień wcześniej wyciągnij ją po prostu z zamrażarki, umieść na talerzu i spokojnie poczekaj. Mięsko pięknie się rozmrozi i na pewno nie zmieni swojej struktury. Z takiej rybki przygotujesz świetne danie!

[Głosów:1    Średnia:1/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here