Przepisy na zielone koktajle

Zielone koktajle to idealne rozwiązanie na drugie śniadanie lub podwieczorek. Smaczne, a przede wszystkim zdrowe koktajle to prawdziwa bomba witamin, minerałów i składników odżywczych. Poznaj najlepsze przepisy na zielone koktajle.

Przepis na koktajl ze szpinaku

Zielone koktajle swój piękny kolor zawdzięczają zastosowaniu roślin liściastych, które zawierają dużo chlorofilu. Ten zielony barwnik jest bardzo ważny nie tylko dla roślin, lecz także dla ludzi. Pomaga organizmowi usunąć toksyny, dobrze wpływa również na wątrobę. Ponadto większość zielonych warzyw oraz spirulina mają wiele składników odżywczych. Które z nich najlepiej nadają się na koktajl?

Szpinak – to oczywiste rozwiązanie. Koktajl ze szpinaku może być uzupełniony dowolnymi owocami i warzywami. Ma wspaniale intensywny kolor i jest bardzo smaczny. A na dodatek to niezwykle wartościowe źródło żelaza i witaminy C. Polecany szczególnie osobom, które zmagają się z anemii.

Przepis na koktajl ze szpinaku:

  • 2 garście szpinaku,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • pół jabłka,
  • pół pomarańczy,
  • pół banana – może być bardzo dojrzały,
  • sok pomarańczowy – 200 ml,
  • woda – 100-150 ml,
  • miód – opcjonalnie.

Przepis na koktajl z natki pietruszki

Natka pietruszki – to kolejne ciekawy smakowo składnik koktajli. Nie każdemu odpowiada jej warzywny posmak, ale natkę pietruszki warto na co dzień włączyć do diety, ponieważ zawiera dużo żelaza i witamin – C, K i A. Na dodatek usprawnia usuwanie toksyn z organizmu.

Przepis na koktajl z natki pietruszki:

  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 soczyste jabłka,
  • 2 gruszki lub gruby plaster arbuza bez pestek,
  • 4 morele lub śliwki,
  • 1 szklanka mleka roślinnego lub kefiru,
  • 1 łyżka siemienia lnianego lub maku.

Przepis na koktajl z rukoli

Rukola – to także świetne źródło witamin. Niecałe 50 g pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Może się też pochwalić dużą ilością witamin A i C. Ostrawy smak rukoli bardzo dobrze wypada w połączeniu z innymi składnikami. Można go nieco złagodzić dodatkiem słodkich owoców. Dobrze komponuje się także z również zielonym awokado.

Przepis na koktajl z rukoli:

  • garść rukoli,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • kiwi,
  • sok z cytryny,
  • średnie jabłko,
  • 1,5 szklanki wody.

Przepis na koktajl z jarmużu

Jarmuż – to warzywo kapustowate, które cieszy się ogromną popularnością, zwłaszcza wśród osób odchudzających się. Zielone koktajle na bazie jarmużu są pyszne i zawierają mnóstwo wapnia i potasu. Warzywo jest także silnym przeciwutleniaczem i wiele wskazuje na to, że jego regularne spożywanie zapobiega problemom z sercem.

Przepis na koktajl z jarmużu:

  • duża szklanka świeżej żurawiny,
  • szklanka listków jarmużu,
  • 2 pomarańcze,
  • banan,
  • pół szklanki wody.

Zielone koktajle – kilka podstawowych zasad

Zielone koktajle można dowolnie miksować i używać bardzo wielu różnych produktów. Warto jednak zwrócić uwagę na to, by znalazły się wśród nich soczyste owoce, jak pomarańcze, jabłka czy arbuzy. Dzięki temu nie trzeba będzie dolewać wody i „rozcieńczać” smaku.

Warto także dodawać awokado, banany czy mango. Te owoce nadają koktajlom bardziej kremową konsystencję. Zielone koktajle dobrze jest przygotowywać naprzemiennie. Są zdrowe i bogate w witaminy, ale niektóre ze składników można łatwo przedawkować, a to również nie jest obojętne dla organizmu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here